dimecres, 31 de desembre del 2008

Sóc un home vell...

Cita
Sóc un home vell que he tingut molts problemes, la majoria dels quals mai no han existit.
Mark Twian (1835-1910), pseudònim de Samuel L. Clemens, humorista, novel·lista, escriptor i conferenciant nord americà

Context

BAYDA, E. (2002) «Practicant amb el sofriment emocional». A: L'essència del zen. Com portar la meditació a la vida. Barcelona: Viena Editorial (Helios, 14), p. 124. ISBN: 84-8330-288-8

Comentari

Un ensenyament típicament oriental, dit amb paraules occidentals, i expressat amb bon sentit de l'humor. Quina combinació podria ser millor? Som a finals d'any, un bon moment per fer balanç. Una llambregada vers el passat... D'allò que he fet, d'allò que he après, d'allò que he donat, d'allò que he rebut. El millor regal? Haver experimentat la importància de l'«ara» a través de la senzilla pràctica de la meditació zen. Un “antídot”, una “via” que dissol, com si fos un terròs de sucre en el cafè, la visió, el sentir-me un «home vell que té molts problemes...». Portar l'experiència de l'«ara» (o del temps kairós, com el vaig anomenar en un escrit anterior) al pla conscient, nu de pensaments ha estat clau per (començar a) aprendre a no sentir-me “esclavitzat” pel passat o “atemorit” pel futur. El passat ja no és, i el futur encara no és. Només és l'«ara». La cita, amb certa ironia, de Mark Twain trobo que ho expressa amb molt d'encert.

Retall oriental

La tradició zen anomena samadhi a l'estat de concentració en el qual estem totalment absorts en l'objecte de meditació. En estar plenament concentrats en la respiració, en la flama d'una espelma o en un so (com ara un cant o una música), ocasionalment podrem fins i tot arribar a perdre la sensació de ser un «jo».

En aquest estat experimento (ocasionalment i sense pretensions) la unió amb Tot, amb tots els éssers, amb la Vida, amb Déu (li diem alguns), amb la Bonesa, amb la Compassió. Un Regal «pel benefici de tots els éssers», com els agrada dir als somrients monjos buddhistes. Un Regal que m'he alegrat de poder compartir amb les persones més properes, i ara també amb tu, benvolgut lector, benvolguda lectora.

Fotos: “Símbol enso” i “Flor de lotus” de Wikimedia Commons (amb llicència GNU)