dilluns, 29 de desembre del 2008

Autobusos ateus aquest gener

Aquest “retall de premsa” no, no és cap innocentada, per bé que d'entrada sembla ben divertit. He escollit de comentar-lo aquest final d'any perquè m'ha semblat realment molt interessant, un signe dels temps molt engrescador.

Retall de premsa

«Probablement no hi ha Déu, així que deixa de preocupar-te i gaudeix de la vida.» Els autobusos de Londres lluïran aquest eslògan a partir d'aquest gener. Es tracta de la primera campanya ateista al Regne Unit finançada amb donacions anònimes. I ha estat un èxit! Ja han aconseguit ingressar el cost de publicitat de durant un mes per a dos grups de 30 autobusos, enlloc d'un sol vehicle com pretenien de primer. A Washington preparen una campanya similar.

Aquesta campanya de posar eslògans alternatius als autobusos de Londres farà pensar la gent —i pensar és anatema contra la religió.
Richard C. Dawkins, ateu, etòleg, catedràtic a la Universitat d'Oxford, vice-president de la British Humanist Association (BHA), l'organització promotora de la campanya ateista

Aquesta campanya serà una bona cosa si aconsegueix que la gent es comprometi amb les preguntes més profundes de la vida.
Jenny Ellis, pastor de l'Església metodista

Notícia completa

Comentari

La British Humanist Association és una organització èticament compromesa però no religiosa que promou acabar amb la privilegiada posició de la religió en la llei, l'educació i els mitjans de comunicació. Ni privilegis ni discriminació, diuen. La seva visió és la d'un món on les persones puguin viure una bona vida en base a la raó, l'experiència i els valors humans compartits. Els ateus s'estàn organitzant! Quan veurem campanyes semblants a la de Londres o la de Washington a les nostres ciutats? Les seves opinions i propostes seran respectades? Som prou oberts al diàleg tranquil i respectuós? Ho sabrem aprofitar col·lectivament per repensar l'essencial de les nostres opcions religioses? Les de cadascú? Siguin les que siguin?

En realitat, i per sort, a casa nostra aquest diàleg, si bé poc cridaner, no és nou. L'Associació d'Ateus de Catalunya fa temps que participa a l'Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós (AUDIR), junt amb una desena de tradicions religioses diferents de la Plataforma Interreligiosa de Ginebra. Només cal fixar-se com, de fet, el lema del bus ateu britànic s'allunya elegantment del dogmatisme: el “probablement” és ben significatiu. Es tracta d'una acció “bel·ligerant” ben moderada que ja m'agradaria veure en els fonamentalismes religiosos (cristians, musulmans, jueus... d'arreu)!

Una darrera qüestió. «Però podem viure sense Déu?» Evidentment la resposta no és unànime, depèn de cadascú. Els ateus, per exemple, neguen l'existència de Déu. Però no oblidem els buddhistes, una tradició mil·lenària que es manté en el més estricte silenci sobre la qüestió. O la mística cristiana adulta quan afirma: «Vivim com sense Déu, però des de Déu i amb Déu». En algun altre escrit m'hi extendré més!

Foto: “Albada des de l'Apollo 12”, NASA (1969)