dilluns, 1 de desembre del 2008

La pedra és el camí

Cita

Les dificultats no són obstacles en el camí; són el camí mateix. Són oportunitats per despertar.

Ezra Bayda, mestre zen

Context

BAYDA, E. (2002) «Patinant sobre una prima capa de gel». A: L'essència del zen. Com portar la meditació a la vida. Barcelona: Viena Editorial (col·lecció Helios, núm. 14), p. 23. ISBN: 84-8330-288-8

Comentari

Un aprenentatge recent. La metàfora del camí per a referir-nos al viure la vida sembla ser universal. La pedra, símbol d'una dificultat no esperada ni desitjada, és considerada sovint en la nostra mentalitat occidental quelcom a evitar, quelcom del que cal escapolir-nos com més aviat millor. Així, l'expressió popular “una pedra en el camí” sol entendre's com un entrebanc entre jo i el meu objectiu, un “això no hauria d'estar passant, carai!”.

En la mentalitat oriental, en canvi, aquesta comprensió dualista de la realitat es dissol, i es considera amb tota normalitat que “la pedra és el camí”. Aquest és un dels ensenyaments bàsics de la filosofia zen (una filosofia de l'acció), el qual ens proposa aprendre a veure, acceptar, reconèixer que les dificultats són precisament el camí. Que són una oportunitat per posar-nos en guàrdia davant de les nostres expectatives, exigències, anhels i creences limitants; una crida a despertar la nostra consciència; una obertura a acceptar el que sigui que la vida ens porti; una invitació a girar la nostra atenció cap a l'interior. I que, per tant, més ens val que no intentem escapolir-nos-en.

Se'm feia difícil d'entedre-ho intel·lectualment, racionalment. Amb la pràctica de la meditació és quan descobreixo que això té un sentit real més enllà de les paraules, senzillament perquè esdevé experiència directa que enriqueix de manera ben concreta la meva vida, el meu “camí”, la meva maduració, el meu creixement interior. D'entrada confesso que costa una mica, però és un canvi de perspectiva no per radical menys necessari per intentar viure amb plenitud, aquí i ara, amb els meus 83 problemes (com ens ensenya Buddha)!