diumenge, 18 de gener del 2009

Tinc un somni

Retall per meditar

«A vosaltres, avui us dic, amics meus, que malgrat les dificultats i les frustracions d’aquest moment, jo encara tinc un somni. És un somni profundament arrelat en el somni americà. Tinc el somni que un dia aquesta nació s’alçarà i experimentarà el veritable significat del seu credo: “Creiem que aquestes veritats són evidents per si mateixes: que tots els homes són creats iguals.”

Tinc un somni avui.

Quan deixem que la llibertat repiqui, quan deixem que repiqui des de cada vila i cada veïnat, des de cada estat i cada ciutat, podrem accelerar el dia en què tots els fills de Déu, negres i blancs, jueus i gentils, protestants i catòlics, puguin donar-se les mans i cantar les paraules de l’espiritual negre: “Lliures per fi! Lliures per fi! Gràcies a Déu Totpoderós, som lliures per fi!”»

Martin Luther King, Jr. (1929-1968), pastor protestant afroamericà de l'Església Baptista, activista en pro dels drets dels negres, guardonat amb el Premi Nobel de la Pau (1964), assassinat després de diversos intents frustrats. — Font: fragments del seu discurs més famós, «I have a dream», pronunciat als graons de l'escala del Lincoln Memorial, a Washington DC el 28 d'agost del 1963, com a part de la Marxa sobre Washington per la Feina i la Llibertat.

Foto: “Ciutadans afroamericans escoltant un discurs del Dr. Martin Luther King, Jr.”, de l'arxiu fotogràfic històric de la revista LIFE (© Time Inc., amb llicència per a ús personal i no comercial).

Retall d'agenda

Dilluns, 19 de gener
» Dia de Martin Luther King, Jr.
Commemoració de la vida i el llegat del reverend Martin Luther King, Jr. Observat el tercer dilluns de gener (prop del 15 de gener, la data del seu naixement), és un dia festiu a nivell federal als EUA.

2 comentaris:

Teresa ha dit...

El que el món viurà demà a Washington és tot un edeveniment. Un bocinet d'aquest somni fet realitat. Però vull ser prudent, perquè la política és molt complexe. De totes maneres, un home no blanc al despatx oval és tot un somni realitzat. Teresa

Èdgar Planas i Cantí ha dit...

Realment ha estat tota una coincidència de dates i, efectivament, un home de color a la Casa Blanca és ben bé un somni que, en menys de 50 anys, s'està fent realitat. Avui mateix! Com molt bé dieu, el nou president dels EUA té un panorama tant local com global ben complicat i complex, però en la meva opinió el president sortint li ha deixat el llistó de la gestió política tan baix que, per poc que faci, segurament aconseguirà que tinguem el bon senyor «Yes-we-can» per uns quants anys capitanejant el món. A veure... si entre tots l'arreglem una mica d'una vegada! De moment em sento com semblen les senyores de la fotografia: amb una esperança (o confiança) espectant però sincera. Una abraçada!