diumenge, 21 de juny del 2009

Caminem amb les seves sabates

Retall per meditar

«Els refugiats han fugit de neteges ètniques,
persecucions religioses,
conflictes polítics,
i guerres.

»Han sobreviscut la fam,
les malalties,
els desastres naturals,
i la mort.

»Han suportat l'esgotament,
les privacions,
la destrucció,
i la desesperació.

»Han esperat mesos, fins i tot anys,
han deixat enrere tot el que coneixien,
han viatjat a un lloc nou i estrany,
per trobar seguretat i tornar a començar.

»Els refugiats han experimentat el pitjor.
Ara necessiten el millor de nosaltres.


»Ajudem les nostres comunitats a donar la benvinguda als refugiats.
Ahir, avui i cada dia.»

Font: text ben eloqüent que acompanya un vídeo de YouTube amb imatges massa dures per mostrar-les directament aquí. Crec que les paraules poden ajudar a la mobilització local, en canvi segons quines imatges potser poden arribar a paralitzar en provocar una certa impressió “d'impotència global”. Per contra, em permeto recomanar el vídeo d'Intermon-Oxfam.

Crèdit de la foto: “Dona retornada a la República Centreafricana procedent del Txad després de 5 anys a l'exili”, on reconstrueix casa seva tot treballant en la teulada amb la palla del fons, el passat febrer de 2008; de hdptcar. — Llicència: Creative Commons.

La definició de refugiat d'acord amb una convenció de les Nacions Unides és «una persona que està fora del seu país de nacionalitat o residència habitual, té un temor fundat de persecució a causa de la seva raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social particular o opinió política, i no pugui o no es vulgui acollir a la protecció de tal país, o de tornar a ell, per temor a la persecució». L'ONU va establir l'Oficina de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) el 1950 per tractar qüestions relatives als refugiats a tot el món.

Actualment s'estima que hi ha (tenim, som) uns 40 milions de persones desplaçades i refugiades al món, de les quals 7 milions en tant sols 4 països africans: el Congo (entre desplaçats interns i refugiats procedents d'Angola, Rwanda, Burundi, Uganda, el Sudan i la República del Congo), el Txad (entre desplaçats interns i refugiats procedents del Sudan i la República Centreafricana), el Sudan (entre desplaçats interns i refugiats procedents d'Eritrea, el Txad, Etiòpia, Uganda i la República Centreafricana) i Somàlia (amb més d'1 milió de desplaçats interns, a banda dels milers, desenes de milers o centenars de milers acollits a Djibouti, Etiòpia, Kènia, la República de Sud-àfrica, els EUA i el Yemen). Però la llista és molt, molt més llarga... — Font: Intermon-Oxfam i The World Factbook de la CIA.

Bona setmana!

Retall d'agenda

Dissabte, 20 de juny
» Dia Mundial dels Refugiats
Un dels principals vehicles de les Nacions Unides per fomentar la sensibilització mundial sobre els refugiats del món en general i del refugiats de l'Àfrica en particular.