diumenge, 8 de març del 2009

Sóc dona

No sóc una dona. Però sóc dona. I també sóc home. Les dues coses alhora. Perquè, en essència, en són una de sola. I això no només és vàlid avui, sinó sempre. Avui és el Dia de les Nacions Unides per als Drets de les Dones i la Pau Internacional. Va ser declarat l’any 1977 per les Nacions Unides amb motiu de l’Any Internacional de la Dona (1975), per eliminar tota mena de discriminació contra les dones i els seus drets, i per posar en relleu la igualtat entre els gèneres, i promoure el desenvolupament i la pau. Cal continuar lluitant en aquest sentit, perquè malauradament encara resta molt camí per fer.

No sóc una dona. Però jo també sóc dona, també m'incumbeix. També són els meus drets. I també són els meus deures. En la meva opinió, hauríem de procurar tots plegats que les distincions, ben vàlides i legítimes des d'un punt de vista racional, deixem de convertir-les com autòmats en diferències, barreres infranquejables que ens fragmenten la consciència i ens malmeten l'esperit.
  • Distincions: objectes mentals, conceptes, allò que veiem amb l'ull de la raó i del coneixement (el «segon ull», amb tendència a convertir-nos en simples «Col·leccionistes de mapes»).

  • Diferències: allò que transcendim amb l'ull de l'esperit i de la saviesa («El tercer ull»), amb el qual podem “veure” la realitat tal i com és, no fragmentada.
Convé que fem o que refem (també m'ho dic, recomano i recordo a mi mateix), aquest camí: el camí del despertar vers la Llibertat.

Retall per meditar

«Som els autors de la nostra pròpia història.

És més intel·ligent tenir esperança que no tenir-la,
procurar de fer coses que no procurar-ho.

Res aconsegueix la persona que diu que no es pot fer.»

Eleanor Roosevelt (1884-1962), novaiorquesa, esposa de Franklin D Roosevelt, Primera Dama dels EUA durant la presidència del seu marit (1933-1945), diplomàtica i activista pels drets humans, primera presidenta de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides (1946-1952), comitè on es va redactar la Declaració Universal de Drets Humans (versió en català), adoptada i proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides, resolució 217 A (III), de 10 de desembre de 1948. — Font de la cita: “Eleanor Roosevelt: Reseña biográfica”, edició en espanyol del web America.gov del Departament d'Estat dels Estats Units.


Foto: “L'ex primera dama Eleanor Roosevelt en camí per fer un pic-nic amb un grup de nens (1948)”, de l'arxiu fotogràfic històric de la revista LIFE (© Time Inc., amb llicència per a ús personal i no comercial).