diumenge, 22 de març del 2009

El màrtir dels pobres

Retall per meditar

«Si em maten ressuscitaré en el poble salvadoreny.

»Alegres de córrer com Jesús els mateixos riscos en identificar-nos amb les cuases dels desposseïts.

»No hi pot haver una pau forta si no hi ha veritat que la sustenti. Només hi haurà pau quan es respectin els drets de l'home.»

Óscar Arnulfo Romero (1917-1980), sacerdot catòlic salvadoreny de l'orde claretiana (1942), format a Roma sota el mestratge de Mons. Giovanni Batista Montini (futur papa Pau VI), ordenat bisbe auxiliar de San Salvador (1970) i arquebisbe (1977) pel papa Pau VI.

Des del seu prominent lloc, Monsenyor Oscar Arnulfo Romero va estendre els seus braços als més necessitats. A través de les seves homilies i les seves accions diàries es va convertir en la consciència crítica de la nació. Pel seu apostolat a favor de la pau i els drets humans va ser nominat al Premi Nobel de la Pau el 1979. Al vespre del 24 de març de 1980, mentre oficiava una missa a la Capella de l'Hospital de La Divina Providencia, Monsenyor Óscar Arnulfo Romero és assassinat d'un tret al cor. Davant el Vaticà actualment es desenvolupa el procés de la seva beatificació. Els humils l'han començat a anomenar “Sant Romero d'Amèrica”.

Foto: “Mons. Óscar Romero”, de Comités Monseñor Óscar Romero.

Per saber-ne més:
Retall per escoltar

¡Cese la represión!”, Monsenyor Óscar Romero, durant l'homilia el dia abans del seu assassinat (Homilia 23 de març de 1980, VIII p. 382).


Retall d'agenda

Dimarts, 24 de març
» Martiri de Monsenyor Óscar Romero
Aniversari de la mort de Monsenyor Óscar Arnulfo Romero, exarquebisbe de San Salvador, El Salvador.

Retall cultural

Foto: “Galeria de màrtirs del s. XX a l'Abadia de Westmister”, de Montrealais (llicència: Creative Commons). D'esquerra a dreta: [1] Maximilian Kolbe, [2] Manche Masemola, [3] Janani Luwum, [4] Isabel Fiódorovna de Rusia, [5] Martin Luther King, [6] Óscar Romero, [7] Dietrich Bonhoeffer, [8] Esther John, [9] Lucian Tapiedi, i [10] Wang Zhiming. Si la galeria fos més gran segur que n'hi hauria molts i moltes més, d'arreu del món, de casa nostra i de les antípodes, de renom i de poc coneguts...