diumenge, 26 de juliol del 2009

L'atenció plena a la vida

Retall per meditar... i fer camí

«D’ella mateixa [Marie Balmary] he copiat aquesta citació de Simone Weil: “L’atenció és la forma més rara i més pura de la generositat”. Una generositat que pot xocar de front amb els interessos més o menys camuflats dels qui volen fer dels textos o de les idees el seu patrimoni particular.»

Andreu Trilla (2008) Presentació de Marie Balmary. Barcelona: Institut Français de Barcelone. — Acte de presentació, el 12 de març de 2008, del llibre «El monjo i la psicoanalista» de l'escriptora i psicoanalista francesa Marie Balmary. Més informació, junt amb el context de la cita, al web de l'Editorial Fragmenta.

Crèdit de la foto: “Ulls”, de Tadolo. — Llicència: Creative Commons.

Simone Weil (1909-1943), filòsofa francesa d'origen jueu, és citada per Marie Balmary. Al seu torn, Marie Balmary és citada per Andreu Trilla. El qual, al seu torn és citat per... mi. Un petit exemple de com la veritat i la saviesa poden anar passant de mà en mà, de boca en boca per alimentar la ment i, sobretot, el cor de les persones amb qui ens anem relacionant al llarg dels nostres dies, tant si és en viu i en directe com a través de la seva obra, escrita o en la forma que s'escaigui.

Amb tot, la foto és un altre petit exemple (petit?) de com la veritat i la saviesa poden ser sempre i altre cop redescobertes amb els ulls adequats, amb l'atenció adequada, amb la generositat de cor adequada... les dels infants!

S'acosten les vacances d'agost, un temps de canvi de ritmes, tant si es poden fer vacances més o menys de veritat com si, fet i fet, es treballa, potser fins i tot a un ritme més frenètic. Sigui com sigui, l'agost és un temps de canvi de ritmes. I també és un temps per gaudir i mirar la vida, potser, amb uns altres ulls.

S'acosta un temps ben adequat i especial per obrir altre cop el ulls... a l'entorn, a l'altre, a la vida! I viure, reviure, refer-se, refer lligams i ser agraït tot prenent consciència que:

«L'atenció és la forma més rara i més pura de la generositat.»
Simone Weil

Bona setmana!